Ruimte voor je rouw

Ruimte voor je rouw

Ruimte voor je rouw

Ruimte voor je rouw

We krijgen allemaal in het leven te maken met verlies. Het komt immers in allerlei verschillende vormen voor: verlies van een dierbare, van je gezondheid, van je baan of een relatie. Je ziet een verlies bijna nooit aankomen. Ineens staat er een golf aan emoties voor de deur, waarin je jouw hoofd boven water moet zien te houden.
Toch lijkt het soms alsof je de enige bent die aan het zwemmen is. Het leven gaat ondertussen namelijk gewoon door. Je omgeving is vaak van mening dat je al vrij snel je leven weer moet oppakken, terwijl jij je daartoe nog helemaal niet in staat voelt. Ze vinden dat je weer de 'oude' moet zijn. Hoe kun je alleen de oude zijn, als niets in je leven meer hetzelfde voelt?

Op je eigen tempo
Verdriet komt vaak in golven en soms zijn de golven hoog. Je wordt overspoeld met emoties en er komt niets uit je vingers. Soms zijn de golven lager en kun je er weer even tegenaan. Toch verloopt het proces bij iedereen anders. Je doet het in je eigen tempo. Er zijn geen regels voor rouw. Je hoeft niet alleen maar boos of verdrietig te zijn, en ook huilen is geen vereiste. Zolang je maar erkent dat het verlies er is en de emoties niet weg probeert te stoppen. Dan beginnen ze immers alleen maar harder te roepen.

Het mooie naast het verlies
Als je in een rouwproces zit, mag je ook genieten van de leuke dingen in het leven. Dat is soms lastig en het kan 'verkeerd' voelen, maar je hebt die veerkracht nodig om het verlies aan te kunnen. De ontspanning die het oplevert, geeft je namelijk rust in je hoofd.
Het kan helpen door samen met een rouw- & verliescoach te kijken wat je nodig hebt om deze ontspanning te kunnen vinden. Hoe je ook het leuke van het leven weer in kunt gaan zien, zelfs al blijft de rouw voelbaar. Die positieve emoties mogen er namelijk zijn in combinatie met het verlies, niet in plaats van.

Begeleiding in je rouwervaring
Er zijn verschillende methodes die ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld het letterlijk inzichtelijk maken met een plaat met een bootje op een rivier. Waar ligt het bootje nu, en waar wil je naartoe? Maar ook een creatieve activiteit als tekenen of schrijven, of juist je situatie voor je neerzetten met poppetjes volgens de methode van POPtalk.
Per persoon en situatie wordt gekeken wat past en waar je behoefte aan zou kunnen hebben. De inzichten kunnen je helpen de rouw van een afstandje te bekijken. Dat geeft perspectief. Zo kan het de eerste stap vormen naar herstel.'