Specialisaties

Palliatieve begeleiding

Als jonge kinderen in hun omgeving te maken krijgen met de naderende dood komt daar veel bij kijken.
Naast het stuk zorg dat zij van dichtbij meekrijgen, zijn er ook veel emoties zowel bij zichzelf als bij de mensen in hun omgeving.
Voor ouders kan het lastig zijn om met woorden uit te leggen wat er gebeurd en wat er gaat gebeuren.
Het is dan fijn als een onafhankelijk iemand je hierin kan begeleiden.
Door het hele proces visueel te maken met POPtalk wordt het helder en overzichtelijk voor je kind.
Op deze manier kun je vragen en angsten bij je kind verminderen, maar vaak ook helemaal wegnemen. De openheid en eerlijkheid zorgt voor rust bij je kind en ook bij jouw als ouder.


Rouw- & verliesbegeleiding

Heeft je kind te maken met een rouw en/of verlieservaring dan kan het fijn zijn om hulp van een gezinscoach in te schakelen.
Situaties waar je aan kunt denken zijn:
• overlijden
• verhuizing
• scheiding
• ziekte
• enzovoort

Door de situatie kan het gedrag van je kind veranderen. Je kunt hierbij denken aan verdriet, boosheid, angst, onzekerheid, schuldgevoel, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen. Ook kunnen er lichamelijke klachten zijn zoals buikpijn, hoofdpijn, verminderde eetlust, slaapproblemen enzovoort.
 
Het is voor veel kinderen lastig om hun gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Met POPtalk en uitvaartspeelgoed kan je kind laten zien welke beleving er is en welke gevoelens, emoties en gedachten hij/ zijn daarbij heeft.
Door de situatie beeldend te maken wordt het overzichtelijk en duidelijk. Je kind krijgt inzicht in de situatie en kan zo naar mogelijke oplossingen kijken. Het visueel maken van de situatie is communiceren op een gelijkwaardig niveau welke voor iedereen duidelijk en begrijpelijk is.
Samen met je kind ga ik aan de slag om te ontdekken wat er speelt en hoe we hier stappen in vooruit kunnen maken. 
Uitvaartvoorlichting

Als er in de naaste omgeving iemand is komen te overlijden, kom ik als gezinscoach graag bij jullie thuis om de uitvaartdag visueel te maken. Ik maak hierbij gebruik van uitvaartspeelgoed. 
Met uitvaartspeelgoed laat ik spelenderwijs zien hoe de dag gaat verlopen. Op deze manier worden angsten en onzekerheden weggenomen en kunnen vragen beantwoord worden. 
Aangezien iedere uitvaart anders is bespreek ik vooraf met de uitvaartondernemer hoe de uitvaartdag er uit komt te zien, zodat ik de begeleiding zeer persoonlijk kan maken.  

Kinderen hebben hun eigen belevingswereld. Ze vragen zich bijvoorbeeld af wat opa onder de grond allemaal nog voelt en of de crematieoven eenzelfde oven is als in de keuken. Door een uitvaart uit te beelden, zien kinderen wat er gaat gebeuren. Hierdoor ontstaat er rust en duidelijkheid. Ze weten wat er komen gaat en wat ze kunnen verwachten.
Een bijkomend voordeel is dat de nabestaanden in deze verdrietige en moeilijke periode een stukje ontlast worden.


Nazorg

Het overlijden van een dierbare kan een enorme impact hebben op je kind of jullie als gezin. Als gezinscoach kan ik hiervoor de nazorg bieden.

Je kind kan na het overlijden van een dierbare niet lekker in zijn vel komen te zitten. Er kunnen verandering in emoties ontstaan, je kunt hierbij denken aan verdriet, boosheid, angst, onzekerheid, schuldgevoel, woede-uitbarstingen en/of concentratieproblemen. Ook kunnen er lichamelijk klachten aanwezig zijn zoals hoofdpijn, buikpijn, minder eetlust, slaapproblemen enzovoort. Het is voor veel kinderen lastig om de emoties en gevoelens onder woorden te brengen.

Tijdens de nazorg maak ik veelal gebruik van uitvaartspeelgoed en POPtalk
Je kind kan laten zien welke ervaringen hij/zij heeft en welke emoties hierbij ervaren worden. Het in beeld brengen van de situatie is zonder oordeel communiceren op een gelijkwaardig niveau en voor iedereen duidelijk en begrijpelijk.

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden!