Gemis bij lichamelijke beperking

Gemis bij lichamelijke beperking

Gemis bij lichamelijke beperking

Gemis bij een lichamelijke beperking

Als je geboren wordt met een lichamelijke beperking zal je hiermee leren omgaan. Je weet tenslotte niet beter.
Je zal tegen praktische zaken aanlopen en daar waarschijnlijk prima oplossingen voor bedenken, zodat je een taak wel uit kunt voeren.
Ook kan het zijn dat je gebruik gaat maken van hulpmiddelen. Dingen waar je zelf of met externe hulp wel uitkomt.

Een punt waar vaak niet aan gedacht wordt en waar je wel tegenaan kunt lopen is het emotionele stuk. Er wordt vaak voor jou gedacht, ingevuld en soms zelfs beslist wat je wel en niet kunt, zonder daar met jou over de communiceren. Je wordt geraakt door hoe je omgeving met jouw lichamelijke beperking omgaat. Zien ze jouw als persoon of zien ze jouw als iemand met een beperking?
Je ziet in je omgeving dat je “anders” bent dan de anderen. Je mist tenslotte iets.
Dit gemis kan allerlei emoties met zich meebrengen zoals verdriet, frustratie, boosheid, onmacht irritatie.
Deze emoties komen en gaan en tijdens iedere ontwikkelingsfase kunnen ze boven komen.
Het ene moment kun je opmerkingen en vragen beter handelen dan op een ander moment. Heel logisch.

Op het moment dat je merkt dat je vastloopt in je emoties en deze je in het dagelijkse leven in de weg gaan zitten kan het fijn zijn als een onafhankelijke coach met je meekijkt waar deze emoties voornamelijk door ontstaan en of er een rode draad is wanneer je er wel of geen last van hebt.
Samen met jou gaan we dan op zoek naar mogelijke oplossingen.
Kijken naar de toekomst. De lichamelijke beperking kan niet weggenomen worden, maar de manier hoe je hiermee om kunt gaan en dit naar je omgeving kunt communiceren wel.
Jezelf in je kracht zetten en je kwaliteiten inzetten. Zodat je minder last van de emotionele schommelingen hebt. En inzicht krijgt hoe het werkt met de emoties.
Tenslotte is het leren omgaan met een lichamelijke beperking een rouwproces dat je de rest van je leven met je meedraagt.